De tijd van het jaar is weer aangebroken voor de wijnboeren op het noordelijk halfrond: het oogsten van de druiven. Altijd weer een hele spannende tijd. Heb jij wel eens mee geholpen met een oogst of er ‘live’ iets van gezien?
Oogsttijd
Het is een drukke en spannende tijd, want de wijnboeren willen natuurlijk de druiven oogsten op het moment dat de kwaliteit op z’n best is. Elke dag checken ze de weerapp om te kijken wat de weersverwachtingen zijn. Kunnen ze druiven nog laten hangen of is het tijd om te plukken? Ze willen niet dat het nu (te veel) gaat regenen en de druiven waterig van smaak worden.
Meten = weten
Elke dag gaan ze door de wijngaard om de kwaliteit van de druiven te checken. Hoe staat het met de suikers in de druif en hoe staat het met de zuurgraad? Deze twee onderdelen moeten goed in balans zijn wil de druif rijp genoeg zijn om geoogst te worden.
Naast deze twee eigenschappen wordt er ook gekeken naar de kleur/rijpheid van de pitjes (zijn ze niet meer groen). Ook naar de kleur van de schil en de dikte van het sap. Ze doen dit onder meer door het gebruik van een aantal meetapparaten. Ook gebruiken ze de handen en proeven ze de druiven. Ik doe graag een extra check voor de wijnboer, dat is weer een mooi leermoment! 😉
Druiven plukken
Ik hoop in deze periode druiven te gaan plukken bij een fantastisch goed Nederlands wijnhuis. Het enige lastige is dat je pas 2 à 3 dagen van te voren hoort wanneer de plukdag is (het weer is een variabele factor waar de wijnboer dagelijks mee te maken heeft). Vaak staat er dan al het nodige in de agenda, helaas. Maar, als het dan lukt, kan ik je tijdens een wijncursus hier weer meer over leren. Dat alles valt en staat met de kwaliteit van de druiven op het moment van de oogst.
Zoals de wijnboer zelf zegt: hoe beter de kwaliteit van de druiven bij de oogst, hoe minder handelingen er verricht moeten worden in de kelder, wat ten goede komt aan het uiteindelijke resultaat.
Wil je ook een keer mee plukken? Ik vind het leuk als je met me mee gaat!