Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

Zet wijnfabels om in wijnkennis om optimaal te genieten!

De kerstvakantie lijkt al weer ver achter ons. Het jaar 2024 is begonnen en als plan had je om met een schone lei te beginnen. En natuurlijk neem je je voor om niet meer in oude valkuilen te trappen en heb je goede voornemens gemaakt om relaxt te blíjven na je vakantie… ja toch? Mooi, dat ruimt op. Dan help ik je nu ook nog van een paar wijnfabels af; oude valkuilen waardoor je niet zo van wijn geniet als mogelijk is. Alles voor een betere start van het nieuwe jaar!

Wijnfabel 1: donkere roséwijn is zoet
In het voorjaar en zomer wordt er veel roséwijn gedronken. Zelf doe ik dat ook, bij wat hogere temperaturen of bij de bbq, heb ik zin in een glas heerlijke rosé. Of, voor degenen die mij kennen, een hele frisse witte wijn met een hoge zuurgraad, zoals een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland, daar kan ik ook enorm van genieten. De trend voor roséwijn is al een hele tijd dat de rosé licht van kleur moet zijn. Veel mensen denken namelijk dat een donkere roséwijn zoet is, maar dat is dus helemaal niet zo. De kleur van de rosé komt door het contact van de schillen van de blauwe druif met het lichte sap van de druif. Hoe langer het contact is, hoe meer kleur de wijn krijgt en dus meer geur –en smaakstoffen. Dit heeft dus niets te maken met de zoetheid  van de wijn. Immers, alle suikers in de wijn worden omgezet in alcohol en dan heb je een ‘droge’ wijn.

Wijnfabel 2: wijn met een schroefdop kan geen kurk hebben
Steeds vaker zie je dat flessen wijn worden afgesloten met een schroefdop. Dat is in de jaren tachtig van de vorige eeuw begonnen, doordat het goedkoper was dan kurk (kurk is een natuurproduct en kost meer), minder kans op lekken, het sluit beter af en minder kans op oxidatie. Wist je dat één van de grootste ergernissen voor de wijnliefhebber is dat een wijn “kurk” heeft. Je hebt je verheugd op een heerlijke wijn, gekocht bij Druivenstok 😉, je maakt de schroefdop los en dan blijkt deze bedorven te zijn. Hoe kan dat als er geen kurk op zit zou je zeggen?
Dat komt door de bacterie TCA (=trichlooansol). De wijn ruikt dan sterk naar nat karton, natte hond of een muffe kelder. Die stof ontstaat door het bleken en desinfecteren van kurken of flessen met behulp van chloor. Het kan ook ontstaan doordat er niet ‘schoon’ wordt gewerkt in de wijnkelder. Dus een fles met schroefdop kan ook ‘kurk’ hebben. Het gebeurt relatief weinig, maar ruikt je wijn muffig, niet opdrinken en een nieuwe fles openen.

Wijnfabel 3: rode wijn drink je op kamertemperatuur
Vroeger dronken mensen rode wijn altijd op kamertemperatuur, want de flessen wijn stonden in de woonkamer. En de temperatuur lag destijds meestal rond de 20 graden. En voor rode wijn is dat gewoon te hoog. Het lekkerst (en dat hangt van het type rode wijn) is om rode wijn tussen de 16 en 18 graden te drinken. Smaak en temperatuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de temperatuur kan een wijn echt maken of breken. Schenk je rode wijn te warm, dan wordt deze zwaar en log. Dat is toch eeuwig zonde als je wilt genieten van je heerlijke wijn?

Er is nog eindeloos veel meer te weten over wijn!
Wil je echt meer genieten van wijn? Wil je dingen weten die wel kloppen over wijn, dingen die er toe doen om te genieten van wijn? Volg dan de basis wijncursus of de verdiepingswijncursus bij Druivenstok. In februari en maart staan er weer data op de agenda, een mooi moment om aan een nieuw wijnjaar te beginnen.

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0