Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

“Beestenboel in de wijngaard”

Mijn dochter is helemaal gek van paarden, ze zit op paardrijles en begint heel erg te stralen als ze over paarden praat. Zo begin ik te stralen als ik over wijn praat (dat hoor ik vaak van mijn klanten). Met dieren heb ik niet zo veel, behalve met het gedierte dat je in -en om de wijngaard aantreft.

Bedreigingen
Diertjes die de wijnboer niet in zijn wijngaard wil tegenkomen zijn de dierlijke parasieten. Denk hierbij aan wormen, slakken, mijten, spinnen, rupsen, donderbeestjes, schildluizen, kevers en steekinsecten. Alles bij elkaar een hele beestenboel, die je niet altijd ziet. Deze dieren beschadigen de groene delen van de druivenstok, zoals de bladeren en de takjes. Hierdoor kan het gebeuren dat de rijping van de druiven wordt vertraagd of zelfs belemmerd. De rupsen kunnen daarnaast ook nog de verspreiding van grijze rot (=een schimmelziekte die schade aan de druif geeft) bevorderen.
De schadelijkste parasiet is de druifluis, ook wel bekend als de Phylloxera, die onherstelbare schade aanricht aan het wortelsysteem van de druivenstok. Deze parasiet heeft ervoor gezorgd dat heel veel wijngaarden compleet gerooid moesten worden in bijna de hele wereld.

Lieve beestjes
Wat wil de wijnboer dan wel in zijn wijngaard hebben? Lieveheersbeestjes en typhlodromes (kleine spinnetjes). Zij voeden zich namelijk met blad -en schildluis en met schadelijke spinnetjes, waardoor bepaalde plagen en ziektes zich minder makkelijk zullen ontwikkelen. Daarnaast kan je in wijngaarden, vaak aan de kop van de rij, rozenstruiken tegen komen. Op de foto, die ik afgelopen zomer in het champagnegebied heb gemaakt, zie je dat. Rozenstruiken zijn, net als de druivenstok, gevoelig voor schimmels en ziektes. Dus zodra de wijnboer ziet dat de roos ziek is of schimmel heeft, kan hij die op zijn druivenstokken bestrijden.

Biologische oplossingen
Het bestrijden van de ziektes in de wijngaard kan op verschillende manieren, maar meer en meer gebruiken wijnboeren biologische middelen. Zo worden er brandnetels aangeplant tegen bepaalde ziektes in plaats van ijzersulfaat te spuiten. Je hebt loofwandbeheer (o.a. wintersnoei, blad verwijderen rondom de trossen en meer) in plaats van zwavel en je kunt paarden inzetten in de wijngaard. Paarden stampen de grond minder aan dan een zware tractor, wat weer beter is voor de bodem.

Dus als ik een wijnreis heb gemaakt, met de wijnboer in de wijngaard ben geweest en het mooie natuurlijke, biologische product heb geproefd, ben ik voorlopig weer even klaar met de beestenboel, maar dan heb ik wel weer genoeg kennis opgedaan om ervoor te zorgen dat jij een (h)eerlijke wijn in je glas hebt.

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0