Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

Begin je jaar eens anders!

Oudjaarsnacht gaan we traditiegetrouw in met oliebollen en mousserende wijn. Een heerlijke vette oliebol met een bubbel. Dat is toch wat de meeste mensen doen op het einde van het jaar? Geen optimale combinatie, vind ik. De smaken van champagne en oliebollen gaan helemaal niet zo goed samen. Gelukkig zijn er alternatieven!
Voor mij is het makkelijk. De oliebollen hoeven voor mij niet zo, daar hou ik echt niet van. Maar ik proost WEL met ‘echte’ champagne, want daar hou ik heel erg veel van. Maar er zijn ook andere ‘bubbels’ die ik erg kan waarderen. Wist jij  dat er ook andere heerlijke mousserende wijnen zijn?

Zo veel keus in wijnen met bubbels
Mousserende wijnen, wijnen die een bubbeltje hebben, zijn er in heel veel verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan de crémant uit Frankrijk, de cava uit Spanje, de Sekt uit Duitsland of de prosecco uit Italië. Elke mousserende wijn heeft zijn eigen vinificatiemethode, manier van maken.
Prosecco wordt gemaakt volgens de charmat methode. Hierbij vindt de tweede gisting plaats in een gesloten tank. Daarna wordt de wijn pas op fles gebracht. Kenmerk van deze manier van wijn maken is dat de bubbels wat minder uitgesproken aanwezig zijn. Een prosecco smaakt fruitig.
Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, met een tweede gisting op fles, maar er worden andere druivenrassen gebruikt. Cava heeft een subtiele smaak en heeft relatief wat meer bitters. Dan hebben we nog de crémant: een mousserende wijn uit Frankrijk, behalve uit de champagnestreek, maar wordt wel op dezelfde manier als champagne gemaakt. Alleen maken ze gebruik van andere druivenrassen. En Champagne, dé champagne, komt uit de champagnestreek in Frankrijk en heeft een complexe en verfijnde smaak.

Moscato d’Asti bij de oliebol
Geen van de mousserende wijnen hierboven past goed bij een oliebol. Champagne op oudjaarsavond met een vette oliebol erbij: eeuwig zonde vind ik dat, zonde van de onwijs lekkere champagne. De strakke zuren van een brut champagne botsen namelijk met de zoetheid van de oliebol. Natuurlijk wil je op oudjaarsavond een bubbel drinken en een oliebol eten, maar neem dan een zoete(re) mousserende wijn zoals de Moscato d’Asti. Dit is een licht bruisende wijn met weinig alcohol (4,5-6,5%) en een heerlijke zoete smaak. Dat gaat heel mooi samen met de oliebol.

Een demi-sec champagne bij de oliebol
Wil je toch echt champagne drinken? Ga dan voor een wat zoetere variant, de demi-sec. Ik zal je kort uitleggen hoe dit tot stand komt. Eén van de laatste stappen in de productie van champagne is het verwijderen van de dode gistcellen. Hierbij gaat wat champagne verloren en dit wordt aangevuld met “liqueur d’expédition”. Dit is een reservewijn gemixt met een bepaalde hoeveelheid suiker. Een demi-sec champagne is zoeter dan een brut en dat komt dus door de hoeveelheid suiker in de liqueur d’expédition. Hier zijn uiteraard wettelijke eisen voor. Een demi-sec heeft 35-50 gram suiker per liter, waar een brut tussen de 6-12 gram suiker per liter bevat. Een heel verschil en zo kan je bepalen welke mousserende wijn het beste past bij welk gerecht.

Sluit het jaar af met Druivenstok!
Ik hoop dat je het oude jaar afsluit of het nieuwe jaar begint met een knallende combinatie tussen de oliebol en de bubbel! Of zónder oliebol natuurlijk, zoals ik doe, maar mét bubbel. 😉  En uiteraard kan je bij Druivenstok terecht voor de heerlijke mousserende wijn die precies bij jouw oudejaarsavond past.

https://www.druivenstok.com/categorie/mousserend/

Join the conversation

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0