Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

De druif heeft net zo’n hekel aan de hitte als jij!

Druiventrossen kunnen net zo slecht tegen de zon als jij en ik. En dan heb ik het niet over de lekkere temperaturen tussen de 20 en 25 graden, maar langdurige temperaturen boven de 30 graden. Hou jij van deze extreem warme dagen?

Zonnebrand
Twee weken geleden was ik bij een wijngaard in de Betuwe om heerlijke Nederlandse wijnen op te halen (die je in september kunt proeven tijdens de online wijnproeverij). Uiteraard bleef het niet bij alleen de wijn ophalen, we liepen nog een stukje door de wijngaard en hadden het over de kwaliteit van de druiven. De druiven stonden er goed bij! Natuurlijk houden ze van droog weer (bij vochtig weer is er kans op schimmel), maar de zon mag ook weer niet te lang en te vaak rechtstreeks op de druiven schijnen. Dan is er kans op zonnebrand, wat een nadelig effect heeft op de druif: niet alleen de kleur verandert, maar hij gaat ook minder lekker smaken. Dat geldt natuurlijk niet alleen bij zonnebrand, maar ook voor brand – zoals bij de bosbranden in Amerika in de buurt van de wijngaarden in Nappa Valley een paar jaar geleden. De wijn had dat jaar een nare rokerige smaak…
Om zonnebrand te voorkomen lieten ze in de Betuwe nu nog wat extra bladeren hangen aan de druiventrossen wat voor schaduw voor de druiven zorgt. Als het straks dan weer wat minder warm is, kan er aan zomersnoei gedaan worden, zodat de druiven optimaal rijp kunnen worden. En dat is wat we willen!

Frisse wijnen
Met deze warme temperaturen is het belangrijk om niet alleen de druiven te beschermen tegen de hitte, maar ook jezelf natuurlijk. Zorg er vooral voor goed te drinken en dan bedoel ik natuurlijk water drinken. 😉 Maar, als je wilt genieten van een glas heerlijke wijn, zou ik gaan voor hele verfrissende, lichtfruitige wijnen met een frisse zuurgraad. Een dorstlessende wijn! Denk daarbij aan wijnen gemaakt van het druivenras sauvignon blanc, riesling, grüner veltliner, verdejo of verrassend anders de souvignier gris of johanniter, druivenrassen die het in Nederland heel goed doen.

Wijndomein Auansati
Van laatstgenoemde twee druivenrassen is een witte wijn gemaakt van het wijndomein Auansati uit de Betuwe, die ik je graag laat proeven tijdens de online wijnproeverij op donderdag 15 september. En wat nou echt superleuk is, is dat de wijnmakers er ook bij zijn! Ik heb het ze van de week gevraagd en Karin en Jan, de wijnmakers uit de Betuwe, komen de 15e naar de online wijnproeverij. Zij gaan je meer vertellen over hun wijngaard en wat er allemaal bij komt kijken met de verschillende weersomstandigheden. Het gedeelte over hoe een wijn te proeven daar vertel ik je dan weer meer over.

Wil je erbij zijn? Klik op de volgende link: https://www.druivenstok.com/product/online-wijnproeverij/
Er is slechts plek voor 12 personen, dus claim snel je wijnen.

Join the conversation

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0