De afgelopen tijd leek het al weer lente met vrij hoge temperaturen, terwijl we nog midden in de winter zitten. (Ik schrijf dit half januari.) Met deze temperaturen komt alles weer tot leven, zoals ook de druivenstok. En dat is best wel spannend, want wat voor weer komt er nog aan? Weer dat de druivenstok kapot kan maken? Waardoor de opbrengst minder is en jij en ik minder goede wijnen kunnen kopen? Laten we duimen voor een heel mooi wijnjaar.
Altijd werk te doen op het wijndomein
De werkzaamheden op een wijndomein gaan het hele jaar door, er is altijd wel iets te doen. Denk bijvoorbeeld het schoonmaken van alle apparatuur, de gegiste wijn oversteken naar tanks of vaten, keuringen van de geoogste wijn, bottelen van wijnen van de vorige oogst etc. Maar wat gebeurt er deze (winter)maanden in de wijngaard?
Snoeien van de druivenstok
In december wordt de wijngaard geïnspecteerd bij hevige wind of regen. In januari beginnen ze met het snoeien van de druivenstokken, d.w.z. het verwijderen van de oude uitlopers van de druivenstok. Als je dat niet zou doen, groeit de druivenstok elk jaar verder en wilder en komen er veel te veel druiven aan. Dat is iets wat de wijnboer juist niet wil. Snoeien is belangrijk om het juiste rendement (=aantal druiven per stok) uit de wijnstok te halen. Hoe hoger dat rendement wordt als je niet snoeit, hoe minder goed de kwaliteit van de uiteindelijke druiven wordt. En dus minder goede wijn. Terwijl we juist het hele jaar door willen genieten van kwalitatief goede wijn, zoals je in een eerder blog hebt kunnen lezen. 😉
Geen vorst en hagel in maart
In februari is het meeste snoeiwerk klaar en is er tijd om eventueel onderhoud aan de machines en materiaal te doen. En de bedoeling is dat de druivenstok in februari uit zijn winterslaap ontwaakt en niet al in de maand januari. De druivenstok heeft ook een rustperiode nodig, om het nieuwe jaar weer goed van dienst te kunnen zijn om goede druiven te leveren. In maart lopen dan de knoppen van de druivenstok uit, dus dan wil de wijnboer echt geen vorst of hagel meer hebben. Dat kan de druivenstok namelijk ernstige schade toebrengen.
Breng eens een bezoekje aan een wijngaard in deze tijd van het jaar. Er wordt volop gewerkt en wellicht mag je iets proeven uit het vat, een hele jonge wijn die nog moet groeien om uit te bloeien tot een fantastische wijn!
https://www.druivenstok.com