Het is je vast wel opgevallen dat witte wijnen niet helemaal wit zijn. En dat de ene witte wijn toch een net wat andere kleur heeft dan de andere witte wijn, van bleekgroen tot lichtgeel tot oranje. Bekijk jij eigenlijk de kleur van je wijn of neem je meteen een slokje als het glas voor je staat?
Waar komt de kleur vandaan?
Bij het maken van witte wijn wordt de schil niet mee vergist, wat bij rode wijn wel het geval is. Daar zorgt de schil dus voor de kleur. Voor de druiven waar witte wijn van wordt gemaakt geldt dat vrijwel direct na de oogst de druiven worden gekneusd, ontsteelt en geperst. Dat kneuzen doen ze om de smaakstoffen die op de schil zitten mee te nemen en ontstelen is belangrijk, omdat de steeltjes voor ongewenste tannines zorgt die je niet in witte wijn wilt hebben.
Het druivenras geeft kleur aan de wijn
Uiteraard speelt het druivenras en de schil van de druif een grote rol in de kleur van de wijn. Bij rode wijn meer dan bij witte wijn, maar dit keer neem ik je mee in de kleur van de witte wijn. Het druivenras pinot gris is een druif met een beetje een grijsblauwe/roze schil, dus als de wijnboer niet direct ‘zacht’ perst kan de most (=het druivensap) al kleur krijgen. Neem je het druivenras riesling? Die schil heeft een groenige tot bleekgele kleur, dus die zal voor minder kleur zorgen.
Contact tussen druivensap en schil: belangrijke kleurmaker
Buiten de kleur van de druivenschil heb je ook nog het sap van de druif. De schil zorgt dus voor de kleur, maar dit gebeurt wel in combinatie met het sap. Hoe langer deze twee met elkaar in aanraking zijn, hoe donkerder de wijn wordt. Hier kan de wijnboer dus invloed op uitoefenen, om zo een wijn te maken die hij/zij voor ogen heeft.
Nog meer kleurinvloeden: vat en leeftijd
Uiteraard zijn er nog een aantal zaken die invloed hebben op de kleur van de wijn. Denk daarbij aan de manier waarop de wijn ‘gelagerd’ (=gerijpt) is. Is dat in een roestvrijstalen tank? Dat geeft amper kleur aan de wijn. Of is het in een houten vat? Dat geeft zeker kleur mee aan de wijn. Hierbij geldt, is het ‘nieuw’ hout of ‘oud’ hout? Is het Sloveens of Amerikaans eikenhout? Dat zijn allemaal aspecten die invloed hebben op de kleur van de wijn.
Daarnaast heb je nog de leeftijd van de wijn. Hoe ouder deze is, hoe donkerder de wijn kleurt. Neem je een wijn van het druivenras chenin blanc? Die is in principe bleekgeel van kleur, maar wordt deze ouder, dan kan de kleur diepgeel zijn of soms wel strogeel.
Een wijn zelf beoordelen?
Ken je de Riesling Einblick No.1? Deze wijn komt uit Duitsland, uit een vrij noordelijk gebied, namelijk de Moezel. De wijn is gemaakt van het druivenras riesling.
Ken je de Riesling Einblick No.1 nog niet? Schenk hem dan eens in je glas. Bekijk de kleur. Deze wijn is groengeel in het glas. Geen houtrijping gehad, maar gelagerd op roestvrijstaal.
Uitgekeken? Dan volgt het ruiken en het proeven.
Wil je nu ook nog de smaak ontdekken? Klik op de onderstaande link voor meer informatie: https://www.druivenstok.com/product/einblick-no-1-riesling/