Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

Elke wijn is uniek

Van m’n ouders heb ik een heel mooi sieraad gekregen toen ik ging trouwen, wat ik heel graag draag. Het heeft voor mij veel waarde, omdat het voor een gedeelte van een sieraad van m’n oma is geweest en voor een gedeelte van een sieraad van m’n moeder. Dat maakt het eigen en uniek. Net zoals wijn uniek is.

Terroir, wat betekent dat?
Een sieraad is een natuurproduct in combinatie met menselijke behandeling. Het is die combinatie die het eigen maakt, net als bij wijn. Er zijn namelijk allerlei factoren van invloed op het maken van wijn, die voor elke wijnboer anders zijn en de wijn uniek maken. We hebben het dan over ‘terroir’. Het is een unieke combinatie van factoren die de smaak van de wijn beïnvloeden. Denk daarbij aan het klimaat, de bodem, de ligging van de wijngaard en de invloed van de wijnmaker (in de wijngaard en de wijnkelder), oftewel de menselijke behandeling.

Klimaat en bodem
Geuren en smaken in een wijn worden bepaald door het druivenras (die heeft eigenschappen), maar ook door het klimaat. Staan de druivenstokken in een koeler klimaat, dan heb je eerder frisse tonen (citrus, groene appel) in de wijn. En staan de druivenstokken in een warmer klimaat, dan ruik en proef je meer tropisch fruit (denk hierbij aan ananas of mango). Verder is het eventuele gebruik van houten vaten nog van invloed op de wijn. De bodem is ook een belangrijke factor voor de druivenstok. Laat de druivenstok hard werken, daar houdt hij van! Een bodem waarin de wortels diep de grond in moet om voedingsstoffen op te nemen, brengt uiteindelijk de beste druiven voort. En dat is wat we willen, de beste druiven, zodat daar de beste wijn van wordt gemaakt.

Wijngaarden liggen vaak op hellingen
Ongetwijfeld heb je gehoord of gezien dat er in de Moezel hele steile hellingen zijn waarop de druivenstokken staan aangeplant. Ik heb het gezien, want ik ben met een klein wagentje op een monorail naar boven gegaan en ik kan je vertellen, dat was best steil. 😉 Druivenstokken die op hellingen staan aangeplant daarvan is de bodem vaak niet zo vruchtbaar, maar wel goed in staat om water door te laten. Daardoor is de opbrengst per hectare minder hoog, wat de kwaliteit van de druiven echt ten goede komt. En staan de druivenstokken aangeplant op een zuidelijke helling, hebben ze meer zonuren dan een wijngaard die op noordelijke helling staat aangeplant. Dat is heel fijn, want te weinig zonuren maakt dat de druif niet optimaal kan rijpen en vaak wat aan de zure kant smaakt. En dat geeft geen prettig mondgevoel.

Invloed van de wijnmaker
Als laatste factor heb je nog de invloed van de wijnmaker. Wat voor (bestrijdings)middelen gebruikt hij/zij in de wijngaard, vindt er irrigatie plaats, welke gisten worden er gebruikt bij het vinificatieproces? Ook deze onderdelen zijn allemaal van invloed op de wijn, op de geur en de smaak. Dit alles bij elkaar maakt dat elke wijn uniek is. En daar hou ik van.

En dat geldt ook voor het sieraad dat ik van m’n ouders heb gekregen. Het is uniek en voor mij maakt dat het dragen meer dan waard!! Heb jij ook een speciaal sieraad wat je graag draagt?

www.druivenstok.com

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0