Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

Heb je al vakantie(wijn)stress?

De zomervakantie staat al weer bijna voor de deur, wat kunnen we daar altijd naar uitkijken! En als je net als ik van wijn houdt, dan wil je ook graag de wijn uit je vakantiestreek proeven en de wijngaarden bezoeken. Ik ben daar heel fanatiek in, dus ik heb een enorme hoeveelheid wijnreistips… en zo fungeer ik soms als een soort reisadviseur voor mijn klanten 😊. Ben jij nog niet goed bekend met het wijngebied dat je gaat bezoeken, streep dat maar van je lijstje met voorbereidingen, want daar kan ik je bij helpen!’

Voorbereiding
Half mei ben ik een weekend naar het Duitse wijnbouwgebied Rheinhessen geweest. Uiteraard te kort, dat is het voor mij altijd. Ik wil namelijk zo veel mogelijk zien, ontdekken, proeven en in de wijngaarden ‘zijn’. Ik had en heb geen last van stress van te voren, want ik bereid alles tot in de puntjes voor. Welke wijnhuizen wil ik bezoeken, waar de mooiste fietsroutes door en langs de wijngaarden zijn, waar je de leukste wijnbarretjes vindt… Moet je uiteraard wel je notities meenemen 😉 en dat was ik ditmaal even vergeten. Gelukkig was m’n dochter thuis en kon ze het naar mij door-appen.

Rheinhessen
Rheinhessen is het grootste wijnbouwgebied van Duitsland. Het ligt in een driehoek tussen Bingen, Mainz en Worms. Verder wordt het omringd door de wijngebieden Rheingau, Pfalz en Nahe. Wij hadden als uitvalsbasis Mainz gekozen. De eerste dag had ik een wijnbezoek geregeld bij het wijnhuis Wittmann in Westhofen. We kregen een rondleiding door de wijnmakerij, de kelders waar de wijnen liggen te rijpen en het werd afgesloten met een wijnproeverij, waarbij we 10 wijnen hebben geproefd. Het merendeel was gemaakt van Riesling, het druivenras dat het meeste staat aangeplant in deze streek, maar er zaten ook wijnen tussen van de ‘Burgunder’soorten, zoals Weissburgunder (=pinot blanc) en Grauburgunder (=pinot gris). Echt fantastische wijnen, enkele pas sinds negen weken in de fles, dus nog heel jong. Dat proefde je terug in de wijn, dus de flessen die ik gekocht heb gaan in de klimaatkast, zodat ze over een paar jaar op hun best zijn!

Fietsen langs de Rijn
Op zaterdag hadden we elektrische fietsen gehuurd, om de wijnstreek per fiets te ontdekken. Echt een aanrader. Het is gelukkig een gebied met lichtglooiende hellingen, dus dat was prima te doen. Vanuit Mainz reden we naar het zuiden, via Nackenheim naar Nierstein, waar we echt tussen de wijngaarden doorfietsten. Uiteraard zijn we gestopt om de druivenstokken van dichtbij te bekijken en om te zien hoe het vordert met het groeiproces van de druif. We kwamen langs de ‘Roter Hang’, het gedeelte waar de hellingen roodgekleurd zijn door het ijzer wat hier in de bodem zit. Deze bodem geeft hele specifieke geuren en smaken mee aan de wijn, denk aan frissere tonen, groener en wat minder fruitig. Andere wijngaarden in deze regio hebben namelijk kalkstenen bodems en wijnen die we daarvan geproefd hebben smaken weer heel anders. In die wijnen proef je meer fruit en ze zijn wat ronder. Supergaaf om die verschillen te proeven!

Wijntips
Dus ga je nou aankomende zomer ook naar een wijnland op vakantie? Laat me weten naar welke streek je gaat, ik geef je heel graag wat tips. Denk daarbij aan wijnhuizen, fietsroutes -of wandelroutes (of eventueel routes met de auto) door het wijngebied, restaurantjes of wijnbarretjes. Optimaal genieten en het wijngebied ten volle ontdekken!

En wil je alvast in de vakantiestemming komen van het land van bestemming? Bestel dan de wijnen van dat land bij Druivenstok.  https://www.druivenstok.com/winkel/

Join the conversation

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0