Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

“Het oogsten van wijnkennis”

Voor de meeste wijnboeren is het oogstseizoen gestart. Dit is altijd weer een spannende tijd. De mooie, rijpe, sappige druiven die zo hard hebben gewerkt tot wat ze nu zijn. Uiteraard met hulp van de wijnboeren die ze met passie verzorgen. Vervolgens gaan de druiven naar de kelder om uiteindelijk wijn te worden. Deze wijn willen wij dan heel graag weer kopen en van genieten.

Wijn maken
Het proces van wijn maken, ook wel het vinificatieproces genoemd, is naast de kwaliteit van de druiven een heel belangrijk proces. Hier kan de wijnboer zijn stempel, zijn unieke eigenschappen van het terroir (=bodem), laten uitkomen in de wijn. Wat hem weer onderscheidt van zijn buurman-wijnboer.

Bezoek champagnehuis Forget-Brimont
Het is zo mooi om te zien hoe de wijnboeren die ik bezoek vol passie praten over hun product. De huizen die ik bezoek zijn heel vaak familiewijnhuizen, al generaties lang. Zo heb ik in augustus het champagnehuis Forget-Brimont bezocht. De wijnboer nam mij mee naar de wijngaard, want daar begint het allemaal. Zonder druivenstok geen wijn! Vervolgens gingen we naar de kelder waar de druiven worden omgezet in most (=druivensap). Daarna wordt er wijn van gemaakt. Ook gingen we met de lift diep de grotten in, waar een constante temperatuur heerst. Daar laten ze de wijn rijpen. Bovengekomen volgde een verdere uitleg over het proces van champagne maken die we afsloten met het proeven van heerlijke champagnes.

Bezoek wijnhuis Nikolas Kowerich
Vorig jaar oktober heb ik Nikolas Kowerich in de Moezel bezocht. Hier begon het met een proeverij van hun selectie fantastische Rieslingwijnen. Hoewel ze midden in het oogstseizoen zaten, maakten ze toch tijd vrij voor ons bezoek. Daarna gingen we naar de kelder en liet hij most (=druivensap) proeven die pas enkele dagen in de roestvrijstalen tank zat.  Zo bijzonder. Zijn vrouw houdt zich bezig met de wijngaarden en daar gingen we heen. In de Moezel vind je hele steile hellingen, waar ze echt de druiven met de hand moeten plukken. Het enige waar ze wel een karretje op een rail voor gebruiken is om de hand geplukte druiven naar beneden te vervoeren. Ik mocht op het wagentje helemaal naar de top van de wijngaard om van het fantastische uitzicht te genieten (over de Moezel en de wijngaarden). Dat was wel even een dingetje, want het ging heel erg steil tegen de berg op. Mijn angst heb ik overwonnen, want voor de wijn doe ik alles en ik heb er geen moment spijt gehad. Wel had ik mijn handen stijf vastgeknepen aan de handvaten van het wagentje, maar dat terzijde.

Door het bezoeken van deze wijnhuizen kan ik de verhalen, de passie die ik daar voel, overbrengen op jou, als mede-wijnliefhebber. Dat is iets wat ik heel graag doe. Wijn drinken is een beleving en draait om genieten en hoe beter kun je dat overbrengen als je er zelf bent geweest?

Genieten van wijn
Het genieten van wijn is geuren en smaken herkennen en ontdekken waar jij het meeste van houdt. Dit breng ik over door jou persoonlijk wijnadvies te geven, maar het kan ook door het volgen van een basis wijncursus. Daar leer je namelijk geuren herkennen aan de hand van geurflesjes én door het proeven van wijnen.

De kennis die ik aan je meegeef, daarmee oogst jij plezier aan het drinken van wijn. En door jouw enthousiaste reactie en interesse in wijn, groeit bij mij de druivenstok nog weer harder om zelf ook weer meer te leren, nog meer kennis te vergaren en wijnhuizen te bezoeken, zodat ik je een optimale wijnbeleving kan geven!

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0