Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

Hulp bij een moeilijk wijnjaar

Wijnboeren zijn sterk afhankelijk van het klimaat. Geen jaar is hetzelfde wat maakt dat ‘jouw’ wijn niet elk jaar hetzelfde smaakt. Dus zit het een keer tegen, wat doe je dan? 

Schaarste in wijnland
Er zijn veel ontwikkelingen in de wijnwereld. Door covid duurt het bijvoorbeeld langer om uit bepaalde landen wijn geleverd te krijgen. Wil je daar niet op wachten, dan bied ik uiteraard alternatieven aan die passen bij jouw smaakprofiel. Maar zoals hierboven kort aangetipt, ook is het klimaat uitermate belangrijk voor de hoeveelheid wijn die geproduceerd kan worden. De oogst van Nieuw Zeeland is bijvoorbeeld heel erg klein dit jaar, terwijl er wel een toenemende vraag is naar wijnen van de sauvignon blanc druif. Ohh, ik hou echt van deze wijn, ik hoop dat ik er toch het hele jaar aan kan komen.

Schade aan de druivenstok door het klimaat
Vorig jaar april zijn er veel wijngebieden in Frankrijk zwaar getroffen door vorstschade, waardoor de oogst van 2021 echt een flink stuk kleiner zal uitvallen dan voorgaande jaren. Dit betekent dat er minder flessen wijn verkocht kunnen worden en daarnaast zal de prijs ook nog eens omhoog gaan. Maart begon redelijk warm waardoor de druivenstokken al vroeg uitliepen. Begin april hadden de wijnboeren last van nachtvorst, wat er voor zorgde dat veel uitlopers zijn afgestorven. En wat afgestorven is, daar komen helaas geen druiven meer aan. Daarnaast was het nog maar vroeg in het jaar, dus er kon nog van alles gebeuren. Denk aan schimmelziektes (zoals valse meeldauw), hagel of zelfs nog grijze rot voor de oogst. Dat ontstaat wanneer vlak voor de oogst nog veel regen wordt verwacht. Zo zie je maar hoe afhankelijk we zijn van het klimaat om elk jaar weer te kunnen genieten van een glas heerlijke wijn.

Verleiden tot andere wijn
Elk wijngebied in Frankrijk heeft vorig jaar in meer of mindere mate last gehad van deze weersinvloeden. Ik heb een aantal wijnen uit de Languedoc op mijn website staan, voornamelijk witte, en die zijn sterk aangetast, vooral de chardonnay. Dus bestel jij weer één van je favoriete wijnen uit de Languedoc bij mij, dan kan het maar zo zijn dat deze anders ruikt en smaakt dan je gewend bent. Valt het positief uit? Geniet er lekker van. Valt het toch minder in de smaak? Dan zal ik je verleiden tot een andere wijn, aangezien ik jouw smaakprofiel ken en daar een passend (of wel verrassend) alternatief voor kan bieden. Misschien proef jij in de viognier uit diezelfde streek wel precies de dingen die je afgelopen jaar in ‘jouw’ chardonnay zo waardeerde!

Neem een kijkje op mijn website, bestel je favoriete wijnen en laat me weten hoe de wijnen voor jou smaken. En kom je er niet uit, ik geef je graag persoonlijk advies.

https://www.druivenstok.com

Join the conversation

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0