Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

Mijn grootste wijnblooper!

Je kent het vast wel, een blooper maken. Dat je wel door de grond zou willen zakken van schaamte. Nou, ik ben daar ook goed in. 😉 In het dagelijkse leven gebeurt me dat wel eens, maar het is ook één keer gebeurd tijdens mijn werk in de horeca, bij het geven van wijnadvies.

Wijnvirus
Ik was volop aan het studeren, aan de middelbare hotelschool, waar ik ook in aanraking kwam met het vak drankenkennis. Het interessantste onderdeel vond ik uiteraard het wijngedeelte. De bieren en de sterke dranken deden me niets. We maakten tijdens deze studie twee wijnreizen en ik werd gegrepen door het wijnvirus. Om ervaring op te doen (in de horeca en met de wijnkennis) werkte ik elk weekend in de bediening. Bij een heel goed restaurant in Naarden-Vesting, te weten Auberge Le Bastion. En wat me daar is overkomen, ik herinner het me nog als de dag van gisteren en denk nu, hoe heeft me dat nou kunnen gebeuren?

Wijnadvies
Aan tafel werd mij door de gast gevraagd om wijnadvies te geven. Even daarvoor had ik de bestelling opgenomen, dus ik wist wat ze gingen eten, een voorgerecht met vis. Vol vertrouwen raadde ik een witte wijn aan waarop de gast mij verbaasd aankeek en vroeg of ik serieus die wijn bedoelde of dat ze beter een droge witte wijn bij hun gerecht konden drinken. Toen pas realiseerde ik me dat ik een zoete witte wijn had aangeraden. Er stonden ook zo veel wijnen op de kaart! Ik had óf even naar mijn leidinggevende kunnen lopen om advies te vragen óf ik had even wat meer tijd kunnen nemen en dan met een passend antwoord (lees passend wijnadvies) kunnen komen. Ik kon echt wel door de grond zakken. Dat gaat me nooit meer gebeuren dacht ik bij mijzelf.

Wijnkennis als registervinoloog
Er zijn voldoende mensen met theoretische wijnkennis. Maar om de theoretische wijnkennis te vergaren die ik nu heb, heb ik naast mijn diploma van de hotelschool ook de Vinologenopleiding gedaan aan de Wijnacademie in Maarn. Daar leer je echt alles wat er over wijn te leren valt, zowel theorie als praktijk. Het voorval in het restaurant is bijna 30 jaar geleden, dus zoveel meer ervaring heb ik nu. En die ervaring krijg je door heel veel te oefenen, te experimenteren, wat ik al die tijd gedaan heb. Het zou me nu niet meer overkomen dat ik een verkeerde wijn bij jouw gerecht adviseer. Sterker nog, met mijn wijnadviezen smaakt wat jij op tafel zet, nog beter!

Wil je advies of tips over de wijnen bij je paasmenu, want dat kan bij mij, dan help ik je daar heel graag mee. Stuur gerust een mailtje aan maureen@druivenstok.com. Ik durf nu met zekerheid te zeggen dat ik je daarbij echt kan helpen en je zult optimaal genieten van je paasdiner.

En, ik adviseer je geen zoete witte wijn bij een voorgerecht met vis. 😉

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0