Waar ga je heen?

“Pasen: een nieuw begin”

Eigenlijk kom ik alleen in de wijngaarden als de druiventrossen eraan hangen, dat vind ik zo’n machtig mooi gezicht! Maar de start van de wijnstok, het moment dat hij uit zijn winterslaap komt, is heel belangrijk en ook de daaropvolgende stappen. Er kan in de beginfase zoveel mis gaan met de druiven, dat ik dan in augustus niet naar de wijngaarden kan om de druiventrossen te bewonderen.

De start van de wijnstok
De bodemtemperatuur loopt aan het einde van de winter op en dat heeft de wijnstok zeker nodig. Je ziet vocht uit de gedeeltes komen waar de wijnboer eerder in het jaar gesnoeid heeft, wat betekent dat de sapstroom op gang is gekomen. Om knoppen in de wijnstok te krijgen, moet de buitentemperatuur gaan stijgen naar minimaal 10 graden Celsius. En die knoppen zijn zo belangrijk voor de wijnstok.  Dat is de start van de uiteindelijke druif, dus de start voor een fles heerlijke wijn voor jou. Vervolgens gaan in de lente ook de takjes, wortelen en bladeren groeien en komen er bloemen aan dat knopje. Dit is hét moment dat ik eens naar de wijngaarden moet gaan, om dat vast te leggen. Een delicaat moment, want één nachtvorst en de oogst kan compleet verwoest worden.

Gevaarlijke weersinvloeden
De vruchtbaarheid van een knop zie je aan hoeveel bloesem die draagt. Ook hier is de temperatuur weer belangrijk, namelijk boven de 15 graden Celsius. De wijnboer kan slapeloze nachten hebben als er in deze fase regen voorspeld wordt of lage temperaturen. Dit heeft namelijk allemaal invloed op de uiteindelijke rijpe vruchten (de druiven). Is deze fase voorbij, dan begint het daadwerkelijk groeien en vervolgens de rijping van de druif.

Voorjaarswijnen
Pasen staat voor een nieuw begin en zo zie ik dat ook voor de wijnstok en voor mijzelf. Ten eerste weer een heel mooi nieuw jaar voor de boeg om van de knop tot bloesem tot druif tot mooie wijn te gaan! En ten tweede een nieuw begin om andere wijnen te gaan drinken, namelijk de frisse, fruitige witte wijnen, roséwijnen en lichte, elegante rode wijnen.

Bezoek jij wel eens een wijngaard? En zo ja, op welk moment van het jaar, van de groei van de wijnstok, is dat? Ik wens je hele fijne paasdagen en een heel mooi nieuw begin met heerlijke wijnen!

Login

Account aanmaken

Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw gebruikersnaam of e-mailadres in en wij sturen je een nieuw wachtwoord op!

Winkelmand 0

Laatst bekeken 0