Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

“Samen proosten”

Wijn zorgt voor verbinding. Samen proosten op iets moois. Samen genieten van een glas lekkere wijn, de geuren en de smaken met elkaar bespreken en uiteindelijk kom je op nog meer mooie gespreksonderwerpen. Wat betekent wijn voor jou?

Druiven stampen, wat leuk!
Zit de verbinding dan alleen maar in het glas? Nee hoor, die is er al veel eerder! Denk bijvoorbeeld aan het stampen van de druiven. Ja echt, dat gebeurt nog wel op een aantal plekken in de wereld, zoals in Portugal, het land van de port. Het gebeurde ook ooit één keer in mijn achtertuin, in een teiltje met druiven uit eigen tuin. Leuk? Ja. Wijnbeleving? Iets minder. En verbindend was het toen ook niet echt. Wel leuk om een keer gedaan te hebben.

Wijnreis naar de Dao in Portugal
Maar het traditionele sámen wijn stampen heb ik ook een keer meegemaakt. Een aantal jaren geleden was ik met een vriendin op wijnreis naar Porto, in Portugal. We bezochten een wijnhuis in de Dao, een wijngebied ten zuidoosten van Porto. Een best wel ruig gebied, steile hellingen en afgelegen van de grote steden. Het was even zoeken, straatnamen hebben ze daar niet echt, maar uiteindelijk vonden we het wijnhuis. In een héél klein, in onze ogen slapend, dorpje…

Wijn zorgt voor verbinding
De vriendelijke wijnboer trok er met ons op uit, in zijn jeep, naar de wijngaarden die een stukje rijden waren van het wijnhuis. We kregen uitleg over de bodem, het klimaat en de inheemse druivenrassen die aangeplant stonden. Bij terugkomst nog een rondleiding over het terrein, de wijnkelder, het proeflokaal én de traditionele ‘lagares’, waar de druiven in gestampt worden. Dat gebeurt hier gewoon nog!! De wijnboer nodigt alle inwoners van het dorp hiervoor uit en na afloop wordt er heerlijk gegeten en wijn gedronken. Dit zorgt voor verbinding tussen de wijnboer en de inwoners. Ze maken daar echt een feestje van. Ik denk dat ik heel snel ga verhuizen! 😉.

Portugese wijnproeverij
Er werd helaas niet gestampt toen wij daar waren. Maar uiteraard kregen we na de rondleiding nog een wijnproeverij en proefden we zes wijnen van dit wijnhuis. Wit en rood, wel en niet houtgelagerd, wat een mooi beeld geeft van dit wijnhuis. Helaas heb ik zijn wijnen niet meer in het assortiment, maar het bezoek en de ervaring zal ik zeker niet vergeten. Vanwege de vriendelijkheid, de mooie wijnen – maar ook vanwege de verbinding van dit wijnhuis met het dorp.

Wil je kennis maken met Portugese wijnen? Neem een kijkje op mijn website of bel me gewoon even. Vind ik leuk!

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0