Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

Wijnadvies bij de pannenkoek op Sint Pannenkoekdag

Gisteren werd ik geattendeerd op Sint Pannenkoekdag en dat is vandaag, 29 november. Ik had er nog nooit van gehoord. Jij wel? Het is bedacht door striptekenaar Jan Kruis en deze dag wordt gevierd met pannenkoeken als maaltijd. En laat ik nou net gisteren een hele leuke kookworkshop gehad hebben waarbij we Aziatische pannenkoekjes hebben bereid en ik voor de wijnen heb gezorgd. Ja, het kan echt, wijn bij pannenkoeken.

Okonomi-wat-pannenkoek?
Deze Aziatische pannenkoek was gevuld met Chinese kool, lente-ui, de onuitspreekbare saus okonomiyakisaus en wasabimayonaise. Okonomiyaki is een Japanse hartige pannenkoek. Het gerecht wordt geassocieerd met de keukens van Kansai en Hiroshima, maar is in heel Japan populair. En de saus, die wordt gemaakt van o.a. worcestersaus, Japanse sojasaus, gember, rijstazijn en nog wat ingrediënten.  Al met al best kruidig, dus daar mag/moet een wijn bij die tegen al deze smaken op kan, om niet weg te vallen bij het gerecht. En die haal ik uit Kroatië.

Ontdek een wijn uit Kroatië
Kroatische wijn is nog niet bij veel mensen bekend, maar er komen hele mooie wijnen uit dit land. Vorig jaar heb ik twee wijnen laten proeven tijdens een online wijnproeverij en de deelnemers waren positief verrast. Het mooie aan de wijnen uit Kroatië is dat ze gemaakt worden van autochtone druivenrassen, dus echt druivenrassen afkomstig uit dit land. Je hebt een aantal wijngebieden in Kroatië, maar de wijn die past bij de Aziatische pannenkoek komt uit Dalmatië. Dit wijngebied ligt ongeveer op dezelfde hoogte als Abruzzen en Umbrië in Italië. Het klimaat is hier droog en zonnig, bijna subtropisch. De druiven kunnen hier dan ook heel goed rijpen.

Pošipdruif
Hoogstwaarschijnlijk heb je nog nooit van deze druif gehoord, terwijl het toch één van de oudste druivenrassen van Zuid-Europa is. Het is een delicate druif die veel handwerk vraagt in de wijngaard. De druif wordt vroeg geplukt, maar heeft dan toch al aardig wat suikers opgebouwd, waardoor de wijn vaak over een wat hoger alcoholpercentage beschikt. Daarnaast wel voldoende zuren, wat de wijn mooi in balans brengt. Er worden echt hele goede witte wijnen gemaakt van deze druif.

De wijn die ik gisteren gekozen had bij de Aziatische pannenkoek, de “Dalmation Dog Posip” is geteeld op miniwijngaarden en aangeplant op terrassen die worden gevoed met mineraalrijk water. Dat maakt dat de wijn in zijn geur heel kruidig is, tonen van citrus, perzik en abrikoos en in de smaak heel complex en mineralig. Laat dat nou heel goed passen bij deze hartige pannenkoek. Je proeft én de pannenkoek én de wijn en het komt heel mooi samen. En dat is wat je wilt bij wijn & spijs, harmonie in het gerecht en de wijn.

Heb jij wel eens een hartige pannenkoek gegeten?

Join the conversation

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0