Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

“Songfestival wordt wijnfestival”

In mijn herinnering keek ik altijd het Songfestival met mijn ouders en zussen. Op tafel stonden dan lekkernijen, zoals een nootje, chips, toastjes en kaasjes. Voor mijn ouders nog een glas wijn erbij, maar ik was nog te jong om wijn te drinken helaas. Nu kan het glas wijn er wel bij. 😉 Kijk jij naar dit muziekfestival en wat drink je er dan bij?

Welke landen zijn de topfavorieten?
Volgens de bookmakers zijn er een aantal landen favoriet. De afgelopen dagen wisselde het af tussen Frankijk, Italië en Malta, maar ook Bulgarije, Zwitserland, IJsland en Cyprus staan in de top 10. Bij mij komt meteen de associatie met wijn naar boven. Voor een aantal landen is dat wat lastig, maar wat leuk dat het moederland van de wijn, Frankrijk, in de top 3 staat. En ook Italië, dat qua productie jaarlijks concurreert met Frankrijk.

Wijnland Frankijk
Ongetwijfeld ben je wel eens in Frankrijk op vakantie geweest of op doorreis naar een andere Zuid-Europees vakantieland. Er zijn veel mooie wijngebieden in Frankrijk en er is zo’n diversiteit aan wijnen. In het noorden van Frankrijk heb je de mousserende wijn champagne, witte Elzaswijnen en wijnen uit de Loire. Ga je meer naar het zuiden denk dan aan het grote wijngebied Languedoc, dat vroeger bekend stond als de ‘wijnschuur’ van Frankrijk, maar waar nu heerlijke wijnen vandaan komen. Hier komen wijnen vandaan die niet van een blend (=meerdere druivenrassen), maar van slechts één druivenras gemaakt worden. De wijnboeren bekijken heel goed welk druivenras op welke ondergrond het het beste doet. Een wat minder bekende wijnstreek is zuidwest-Frankrijk, dat net onder de Bordeaux ligt en waar veel variëteit aan wijnen is. Van wit tot rood tot rosé, onder andere de Tarani rosé, één van mijn best verkochte roséwijnen.

Wijnland Italië
Italië is een heel gevarieerd wijnbouwland als het aankomt op druivenrassen. Ze verbouwen namelijk wel meer dan 1000 druivenrassen. Het mooie hiervan is dat het veel inheemse druivenrassen zijn. Druiven die hier hun roots hebben, die houden van de verschillende klimaten in dit land en hier prachtige wijnen voortbrengen. In het noorden van Italië heb je o.a. Piemonte, bekend van de barolowijnen. In het oosten vind je Veneto, bekend van prosecco, maar ook soave, bardolino en valpolicella. Dit gebied behoort bij de gebieden met de hoogste productie in Italië. En de bardolino wordt gemaakt van drie typisch Italiaanse druivenrassen, te weten corvina, molinara en rondinella.

Drink je er iets passends bij?
Speciaal voor deze gelegenheid heb ik een heerlijk wijnpakket samengesteld met wijnen uit Frankrijk en Italië. De witte wijn is lekker als aperitief, maar past ook goed bij gerookte vis. De rosé wijn is een heerlijke borrelwijn (tapas, kaasplankje of toch de chipjes en nootjes van vroeger) en de rode wijn kan je heerlijk licht gekoeld drinken met wat Italiaanse rauwe hammen erbij. Dat klinkt als een lekkere muzikale avond!

Ik kan dus niet kiezen tussen de twee favorieten Frankrijk en Italië, want voor mij zijn dit allebei twee topwijnlanden!

Bekijk hier het Songfestival wijnpakket.

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0