Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

Van noord naar zuid op wijnreis door Nederland

Voor de zomervakantie schreef ik dat ik op wijnreis ging naar Drenthe. Ja, ja, daar zitten een aantal wijngaarden die ik een bezoekje heb gebracht. Weet je trouwens dat elke provincie in Nederland wijngaarden heeft? Heb jij er al eens één bezocht?

Drentse wijnhuizen
De twee wijngaarden in het noorden van ons land maken mooie wijnen, maar allebei op hun eigen manier, met een eigen visie. Wijngaard Runa, in Ruinen, laat de natuur zijn gang gaan en grijpen alleen in als het echt niet anders kan, uitsluitend met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ze maken witte wijn, roséwijn en rode wijn van hybride (=kruisingen) druivenrassen, ook wel cool climate druivenrassen genoemd. Dit zijn druivenrassen die goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen. Ook Wijngoed Havelte werkt met deze druivenrassen, op slechts 1 hectare. Zij zetten valkjes in tegen ongewenste bezoekers die schade toebrengen aan de druiven. Naast rode en witte wijn maken ze hier ook een mousserende wijn.

Uiteraard kon ik er geen genoeg van krijgen en ben ik meteen doorgereden naar Overijssel om daar twee wijngaarden te bezoeken en nog een aantal wijngaarden in Limburg. Er zijn zo veel goede wijnhuizen in Nederland die echt de moeite waard zijn om te bezoeken.

Culinaire wijnmakers
In Overijssel heb je onder andere de Wijnmakers van Wijngaard Bi’j de Regge. Drie enthousiaste heren, allemaal werkzaam in de horeca, die een eigen wijngaard zijn begonnen. Naast het maken van zeer goede wijnen, ben je hier ook aan het juiste adres voor wijn & spijs evenementen. Ik ben voor de rondleiding door de wijngaard gegaan gevolgd door een wijnproeverij met een aantal bijpassende gerechtjes. Heerlijk! Dit alles werd gehouden in de wijngaard, onder canvas doeken, echt een aanrader!

Proef het zuiden
Heb je nog tijd over, héél véél tijd, reis dan af naar het mooie Limburg. Daar zitten echt veel goede wijnhuizen. Van De Apostelhoeve, bekend om zijn witte wijnen, tot St. Martinus, meerdere keren wijnmaker van het jaar geweest, tot aan Domein Holset, bekend om zijn heerlijke mousserende wijnen. Nu noem ik er slechts een paar, maar er zijn nog meer de moeite waard om te bezoeken in deze regio.

Stuur je mij een mailtje of appje als je op wijnreis door Nederland gaat? Ik geef je met alle liefde en plezier de namen en adressen door van de wijnhuizen. En wil je het nog combineren met een leuke ‘wijn’wandeling, dan heb ik daar ook wel een paar tips voor.

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0