Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

(W)Elk druivenras vliegt de wereld over(?)

Had je een paar weken terug ook zo’n dikke stoflaag op je auto? Onvoorstelbaar toch, dat die zandkorrels van de Sahara helemaal hier naartoe zijn komen vliegen. Maar er zijn ook veel druivenrassen die de wereld zijn overgevlogen. Welke druif uit welk land is jouw favoriet?

Geschiedenis druivenstok
Zoals je wellicht wel weet, is de geschiedenis van de druivenstok al eeuwenoud. Oorspronkelijk komt deze uit het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, maar is in de oudheid al gekweekt en verspreid over heel Europa en later over de hele wereld. Georgië claimt het oudste wijnland ter wereld te zijn: de wijnbouwtraditie zou in dit land zo’n 7000 jaar teruggaan!

Chardonnaydruif
Neem nou het druivenras chardonnay, wie kent die niet? Maar de ene chardonnay is zeker de andere niet. Van origine komt deze uit Frankrijk en staat op nummer 5 van meest populaire en bekende druiven in de wereld. Hij wordt veel gebruikt voor het maken van champagne, maar is natuurlijk ook een druif die gebruikt wordt voor het maken van de grootste en bekendste witte wijnen uit de Bourgogne. Maar ook Chablis, ja dat valt nog onder de Bourgogne, wordt gemaakt van de chardonnaydruif. Een wijn uit de Chablis of een wijn uit een zuidelijkere streek in de Bourgogne zijn in geur en smaak echt heel verschillend. En ik kan je daar kennis mee laten maken.

Goed aanpassingsvermogen
Het voordeel van deze druif is dat het een zeer goed aanpassingsvermogen heeft als het gaat om bodem en klimaat. Buiten Frankrijk staat deze druif onder meer aangeplant in Chili, Argentinië, Californië en Australië. Er zijn een aantal belangrijke factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke smaak van een wijn gemaakt van de chardonnay druif: het klimaat, de bodem en de rijping (houtlagering of roestvrijstalen vaten).

Kenmerken van de druif
Komt de wijn uit een wat koeler klimaat (bijv. Chablis) dan kenmerkt de wijn zich door aroma’s van appel, citroen, meloen en peer. Komt de wijn uit een warmer klimaat, dan proef je meer abrikoos, banaan en nectarine. En wordt de wijn ook nog gelagerd (=gerijpt) in houten vaten, komen er tonen van vanille, karamel of boter bij. Dus je leest het al, de smaak van een wijn gemaakt van deze druif gaat van fris en fruitig naar vol gerijpt en boterzacht. En dat maakt deze wijn geliefd en breed inzetbaar.

Zoals de zandkorrel de wereld over is gereisd om onze auto te bedekken met een stoffig laagje, wil ik het stoffige laagje verwijderen van de chardonnay druif die altijd maar vol en romig zou zijn, want dat is zeker niet het geval.

Kennis maken met deze veelzijdige druif? Druivenstok heeft een aantal wijnen van dit druivenras in haar assortiment. Neem gerust een kijkje op mijn website of stuur me een appje en ik geef je graag advies.

https://www.druivenstok.com/categorie/wit/

Join the conversation

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0