Donderdag is het de derde donderdag van november! Traditiegetrouw verschijnt dan weer de Beaujolais Nouveau. Een frisse jonge rode wijn uit het zuiden van de Bourgogne, de Beaujolais. Ken je deze wijn? Vroeger was dit echt een hele grote hype, maar inmiddels hoor je er niet zo veel meer over. Ik proef deze wijn elk jaar wel, maar in m’n webshop zal je deze niet tegenkomen. Drink jij deze wijn nog wel?
Wijngebied Beaujolais
De Beaujolais is een wijngebied in Frankrijk dat ligt tussen de Mâconnais en het Rhônegebied. Heel grofweg is dat het gebied tussen Mâcon en Lyon, rond Villefranche-sur-Saône. Het gebied is ongeveer 55 kilometer lang, van noord naar zuid. De druif die het hier heel goed doet is de gamay, voluit de gamay noir à jus blanc, een blauwe druif. Het klimaat is hier gematigd semicontinentaal, wat betekent dat de zomers vrij warm zijn en er in de winter sneeuw kan vallen. Ook heeft de Beaujolais wel te kampen met plotselinge onweersbuien die gepaard gaan met hagel, wat grote schade kan aanrichten aan de druiven(stokken).
Het druivenras gamay
Van alle druivenrassen die staan aangeplant in de Beaujolais is maar liefst 98% van de 18.000 hectare aangeplant met de gamay. Deze druif doet het heel goed op granieten bodems, dat haalt het beste in deze druif naar boven. Kenmerken van deze druif is dat hij een wijn geeft met een smaak waarin je veel rood fruit proeft, denk aan aardbei en framboos. Ook kan de wijn wat florale (bloemige) tonen hebben. In de smaak proef je veel frisheid en fruitigheid. Lekker is het dan ook om deze wijnen licht gekoeld (tussen de 14 – 16 graden) te drinken.
Beaujolais Nouveau
Hoe kan het dat een wijn, waarvan de druiven in augustus geplukt zijn, al klaar voor consumptie is in november? Dat heeft te maken met het vinificatieproces, het proces van wijnmaken dus. Het is namelijk een versneld, geforceerd proces. De ‘cuvaison’ is namelijk hooguit 4 tot 5 dagen. Cuvaison is de periode dat de vaste bestanddelen na de oogst in contact blijven met het gistende sap in de kuip om rode wijn te krijgen. De duur van deze periode bepaalt de kleur en het tanninegehalte van de wijn. Dus hoe korter deze periode, hoe minder kleur en minder tannines. Een korte cuvaison levert een hele frisse fruitige wijn op. Het hele proces, inclusief het bottelen van de wijn, moet begin november klaar zijn, zodat de wijn op de derde donderdag van november wereldwijd verkocht kan worden.
Te licht en te snel voor Druivenstok
Waarom vind je deze wijn niet in mijn webshop? Dit smaakprofiel past daar niet echt in. Jij komt bij Druivenstok vanwege wijnen met diepgang, wijnen die meer structuur hebben. Die zijn er ook in de Beaujolais en natuurlijk vind je die wél in mijn assortiment! Wat ik wel hele mooie wijnen uit deze streek vind, zijn de Beaujolais, de Beaujolais-Villages én de 10 Cru’s van de Beaujolais. Bij deze wijnen duurt de gisting zes tot tien dagen, wat de wijnen meer aroma en structuur oplevert.
Wil je zo’n wijn proeven? Op mijn website staat de Beaujolais Chateau de l’Éclair. Deze wijn heeft in de geur een mooie concentratie van rood fruit (aardbeien), jam, iets aards en mineralen. Daarnaast zachte tannines, verder in de smaak ook veel fruit, iets pittigs en een lichte mineraliteit. Echt een hele mooie, lekkere wijn uit de Beaujolais. Door de fijne zuren, het sappige fruit en de zachte tannines past deze wijn bij veel gerechten. Van gegrilde kip tot gegrilde vis en van quiche tot een heerlijke uitgebreide kaasplank. Deze wijn is ook ideaal voor later op de avond. En ik vind deze wijn op z’n best als de temperatuur tussen de 14 en 16 graden is. Dat kán op de derde donderdag van november, maar ook nog op heel wat andere momenten in het komende wijnseizoen.
Santé!