Waar ga je heen?

“Ben je benieuwd wat er bij mij in het glas zit?”

Het is zomer. De zon schijnt, het is tropisch warm en je zit buiten op je terras. Hoogstwaarschijnlijk met een glas heerlijke witte wijn. Maar mijn vraag aan jou is natuurlijk welke witte wijn? Bij elk seizoen, elk moment van de dag of bij elk gerecht past een andere wijn. Ben je benieuwd wat er bij mij in het glas zit?

Frisse wijnen
Op dit moment heb ik één grote favoriet, al blijf ik natuurlijk vooral fan van nieuwe ontdekkingen. Maar deze wijn voldoet echt aan al mijn zomerse eisen! Voor mij vraagt een zomerse dag om een wijn met hele frisse zuren. Een dorstlessende wijn. Denk daarbij aan een wijn gemaakt van de gruner veltliner druif, de verdejodruif of één van de bekendste witte druivenrassen sauvignon blanc. Die laatste staat op veel plekken aangeplant in de wereld, maar houdt niet  van te veel warmte. Dan wordt zijn zuurgraad het mooiste…

Extreem aromatische witte wijn uit Oceanië
Welke wijn dat is? Een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland. Een wijn van die van ver komt, het werelddeel Oceanië, en daardoor zo anders dan andere wijnen van deze druif. De witte wijn komt van het zuidereiland, uit het gebied Marlborough. Nieuw-Zeeland wordt van alle kanten omringd door de oceaan, dus veel invloeden van zeewind. Het klinkt misschien gek maar dat proef je in de druif en dus in de wijn. Daarnaast hebben ze veel zonne-uren, maar geen extreem hoge temperaturen. Hierdoor rijpen de druiven heel langzaam, maar worden ze wel optimaal rijp. Er ontstaan dan hele aromatische geuren waar ik erg van hou, die je niet tegenkomt bij andere wijnen van dit druivenras, zoals bijvoorbeeld uit de Loire in Frankrijk. Geuren van passievrucht, kruisbessen, gekookte asperges, buxus en gemaaid gras. Heerlijk! Door de grote verschillen tussen de dag -en nachttemperaturen ontstaat de frisheid in de wijn, die ook zo fijn zijn. Deze frisse zuurgraad merk je als je een slok wijn neemt en je wat meer speeksel in je mond krijgt en/of er wat meer van gaat smakken. Ik smak dus wat af deze zomer. 😉

Optimaal genieten in de zomer
Uiteraard is het persoonlijk of je houdt van wijnen met een hoge zuurgraad, maar voor mij is dat in de zomer optimaal genieten. Geldt dat voor jou iets minder, combineer de wijn dan met een licht gerecht, zoals een salade of gegrilde witvis. Je zult merken dat de wijn daar zachter van wordt.

Vertel je mij jouw ervaring over het drinken van een sauvignon blanc wijn uit Marlborough, Nieuw-Zeeland? Ik hoor het heel graag. Proost!

Southbank Sauvignon Blanc, Marlborough

Login

Account aanmaken

Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw gebruikersnaam of e-mailadres in en wij sturen je een nieuw wachtwoord op!

Winkelmand 0

Laatst bekeken 0