Maandag 21 maart was de dag net zo lang als de nacht. Dit noemen ze de lente-equinox. Daar had ik nog nooit van gehoord. Jij wel? De zon staat dan precies tegenover de aarde, waardoor de dag en de nacht exact even lang zijn. Wijnboeren die biodynamisch werken zijn ook altijd bezig met de natuur, de werking van de bodem en de stand van de maan. En één van hun principes hield ik scherp in de gaten tijdens mijn studie aan de Wijnacademie, hoewel dat principe waarschijnlijk nog veel minder algemeen bekend is dan de lente-equinox.
Bodemleven en bodemvruchtbaarheid
In de biodynamische teelt wordt een wijngaard gezien als een levend systeem, waarvan de werking verklaard wordt door middel van de vormende krachten in de natuur. Als er iets mis is met de druivenstokken of de oogst, zijn deze krachten uit balans. Bij biodynamische wijnbouw draait het om het ecosysteem en elk deel van de wijngaard draagt daar aan bij. Zo worden er natuurlijke materialen gebruikt, geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar bodems en compost. Dit ondersteunt de wijngaard, wat het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid ten goede komt. Het bemesten kan ook met behulp van dieren, denk aan paarden of schapen, die daar leven en op een natuurlijke manier de bodem bemesten. Op deze manier ontstaat er een hele gezonde omgeving voor de druivenstokken om te groeien. En dat is toch wat we graag willen?
Zaaikalender
Om met al die natuurlijke invloeden rekening te houden, maakt de biodynamische wijnbouw vaak gebruik van een biologisch-dynamische kalender, zoals bijvoorbeeld de zaaikalender van Maria Thun. Zij is een biodynamische pionier die een kalender heeft gemaakt met gedetailleerde adviezen over de optimale data en tijden voor het zaaien, planten, verzorgen en oogsten. Dit alles om je te helpen gezondere planten te kweken en dus een betere kwaliteit van de druiven. Dit komt dan zeker weer ten goede aan de wijn, want hoe beter de kwaliteit van de druiven, hoe beter het uiteindelijke resultaat in de fles is.
Bloeidag, vruchtdag, worteldag en bladdag
Zo zijn er met betrekking tot de wijnbouw vier soorten dagen: worteldagen, bloeidagen, vruchtdagen en bladdagen. Voor wijnboeren die op een biodynamische manier werken en dus biodynamische wijnen maken zijn deze dagen erg belangrijk. De worteldagen zijn dagen waarop er gesnoeid kan worden en de druivenstok water nodig heeft. De bloeidag is een dag waarop je de druivenstok aan zichzelf moet overlaten. Vrucht- en bladdagen hebben te maken met de oogst.
Maar het type dag zou ook de smaak van de wijn beïnvloeden. En dát is wat ik nauwlettend in de gaten hield via de When Wine-app tijdens de proefdagen en het examen aan de Wijnacademie. Want op een bladdag of een worteldag zijn de smaak en geur van een wijn vaak net wat minder dan op bloei- en vruchtdagen, volgens de biodynamische theorie. En hé, als je zó intensief met geur en smaak bezig bent als ik, neem je geen enkel risico!.
Biodynamische wijn proeven?
Proef jij dan uiteindelijk het verschil tussen een biodynamische wijn en een traditionele wijn? Niet direct, maar het gaat natuurlijk wel om het idee dat er achter zit. Er is met heel veel passie en respect voor de natuur wijn gemaakt. En dat laat zich uiteindelijk wel zien in het glas: een zuivere wijn met een mooi hoog smaakprofiel. Dat proef je in de Civitas Lunaria Pecorino, een rijke wijn met rijp geel fruit en een zachte concentratie. Zeker de moeite waard om te proberen. Durf jij het aan?
https://www.druivenstok.com/product/lunaria-civitas-pecorino/