Waar ga je heen?

Heb je geen wijn kunnen vinden die bij je past?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met interessante acties en weetjes. Vul hieronder jouw e-mailadres in en je komt erachter welke wijn bij jou past!

Wijngaarden waar je van omvalt

Als ik met mijn gezin door wijngebieden rijd gaan mijn man en kinderen steevast zuchten bij mijn oh’s en ah’s van ‘wat mooi!’. Zij vinden alles er hetzelfde uitzien. Hoe is dat voor jou? Geniet jij ervan om door wijngebieden te rijden? En zie je de verschillen?

De wijngaarden in de Rueda
De oh’s en ah’s van mij hebben natuurlijk te maken met mijn extreem grote interesse (lees passie) voor wijn. Overal heb je wijngaarden, maar ik zie de diversiteit tussen de verschillende wijngaarden. Neem bijvoorbeeld de wijngaarden van Bodegas Yllera in Rueda, in het noordwesten van Spanje. Niet extreem steile wijngaarden, maar hier hebben ze last van extreme hitte in de zomer, waardoor de wijnstokken er niet in rijen staan. De ‘druivenstronken’ staan geworteld in een ondergrond van kiezels en kalksteen. Dat vind ik er heel mooi uitzien. Elke stronkje staat los, wat ook heel arbeidsintensief is. De Cantosan Rueda Verdejo die ik in mijn webshop heb, is afkomstig van 30 – 40 jaar oude stokken. De druiven worden ’s nachts met de hand geoogst, omdat het overdag gewoonweg te heet is. Op deze manier blijven de frisse zuren behouden, wat heel erg prettig is voor de smaak van de wijn.

Steile hellingen in de Moezel
Een paar jaar geleden heb ik een wijnreis gemaakt naar de Moezel. Zo mooi. Dit gebied kenmerkt zich door héle steile hellingen. En ik kan het weten, want ik ben ook echt in zo’n wijngaard geweest. Dat was superspannend! Ik ging namelijk mee op de monorail naar boven. Ik heb nog nooit zo hard geknepen in het stuurtje en durfde ook niet achterom te kijken. Eenmaal boven was ik heel blij dat ik het gedaan had. Ik kon genieten van een prachtig uitzicht over de wijngaarden en over de Moezel. Daarnaast kon ik ook de druivenstokken van dichtbij bewonderen. Oude stokken, diep geworteld in de leistenen bodem waar de rieslingdruif van houdt. De mineralen uit die leistenen bodem komen terug in de smaak en zeker ook de kwaliteit van de wijn. De druiven worden ook hier met de hand geplukt, omdat machinaal werken gewoonweg niet mogelijk is: machines zouden gewoon naar beneden vallen van de steile hellingen. Maar al dat handwerk is het waard! De Einblick No1 riesling is echt een aanrader als je houdt van een wijn met mooie zuren, frisheid in de vorm van citrus en groene appel en daarnaast een relatief laag alcoholpercentage, wat deze wijn tot een verfrissende dorstlesser maakt.

Smaakverschillen
De verschillen in de wijngaarden, de ligging, de hoogte, de bodem, maar ook de temperatuur in het gebied zijn van invloed op de smaak van de wijn. En dat is wat voor mij wijn zo’n bijzonder lekker product maakt. Geen jaar is namelijk hetzelfde, dus elke keer weer ruik je andere geuren en proef je andere smaken. Wijnen uit een koeler klimaat of wijnen gemaakt van druivenstokken die staan aangeplant op hogere delen van een helling, zijn vaak frisser dan wijnen uit een warm gebied of druivenstokken die staan aangeplant op de lagere delen van de helling. En weet je zelf nou niet zo goed hoe dat zit, dan geef ik je daar graag advies over. Ik help jou om optimaal te genieten van een wijn die bij jou past.

En rij je nou aankomende zomer door een wijngebied, misschien begin jij ook wel met oh en ah en zie en proef je de verschillen in je heerlijke wijn. Geniet ervan!

Winkelmand 0
Laatst bekeken 0